Dit is een gastblog. Klik hier voor onze eigen blogs.
Ben jij er klaar voor om een overkapping aan je huis toe te voegen? Dat is natuurlijk een hele goede keuze. Je kan daardoor niet alleen meer genieten van jouw tuin, maar ook nog eens gebruik maken van eventuele opbergruimte die er extra bijkomt in een tuinhuis. Of wellicht wil jij wel een overkapping waardoor de auto altijd droog kan staan. Of heb je altijd al gedroomd van een veranda die je nu eindelijk gaat bouwen? Er zijn een hoop mogelijkheden met een overkapping. In dit artikel vertellen we je alles over waar je aan moet denken bij een overkapping, van materiaalkeuze tot aan onderhoud. Lees daarom gauw verder.
Zoals het woord al doet vermoeden is een overkapping een bouwsel dat een ander deel overkapt. Je kan bijvoorbeeld een tuinhuis hebben waar nog een overkapping aan vastzit, waardoor je ook met hele felle zon of harde regen alsnog lekker in de tuin kan zitten. Als je een echt buitenmens bent, is dit natuurlijk een ideaal onderdeel voor in de tuin. Andere mensen gebruiken ook een overkapping voor hun auto. Dat zorgt er namelijk voor dat de auto minder wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden en daarmee langer goed blijft.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een overkapping. Allereerst is dat het doel waarvoor je de overkapping gebruikt. Als dat voor een auto is, is het natuurlijk belangrijk dat de hele auto eronder past. Is het voor een simpele overkapping in de tuin, dan moet je wel zorgen dat deze niet te groot is, je wil immers niet dat de hele tuin onder de overkapping staat. Daarnaast moet je goed nadenken over het dak dat op de overkapping wordt geplaatst. Veel moderne huizen kiezen voor een plat dak. Daarbij is het dan weer van belang dat je hier het juiste materiaal op plaatst zodat de overkapping waterdicht blijft. Je wil natuurlijk niet dat je alsnog in de regen komt te zitten. Ga je voor een meer klassiek uiterlijk, dan is een punt dak, zoals een lessenaarsdak ook een prima optie.
De meeste mensen kiezen bij een overkapping voor hout. Dat komt omdat het past bij het idee van de tuin en omdat het een klassiek maar ook een modern uiterlijk kan hebben. Wat voor soort hout je kiest is daarbij natuurlijk belangrijk. Het is in elk geval van belang dat je een houtsoort kiest die stevig is en voor een langere tijd mee kan. Daarnaast moet het natuurlijk tegen vrijwel elke weersomstandigheid kunnen.
Een vaak gebruikte soort hout is lariks douglas hout. Dit is niet alleen behoorlijk betaalbaar maar ziet er ook warm en netjes uit. Dit hout gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Een behoorlijke tijd dus. Wil je voor hout gaan dat een langere tijd mee gaat? Dan kan je het beste gaan voor red class wood. Dit is namelijk altijd geïmpregneerd en kan daardoor tot wel 25 jaar mee gaan. Vuren of grenen hout is ook een optie, dat gaat net als douglas hout gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. In alle gevallen is het altijd belangrijk dat je het hout met tuinbeits of houtolie bewerkt. Dat zorgt voor een extra beschermlaag waardoor insecten niet het hout kunnen aantasten en regen en wind het hout minder snel kapot maken.