Vlonder schoonmaken

Je tuinhout of vlonder schoonmaken? Lees hier hoe!

Leesduur: ongeveer 3 minuten.

Als we dit schrijven begint het mooie weer alweer te komen en merken we dat bij deCokerije ook direct aan het aantal bestellingen. Iedereen gaat weer naar buiten en heeft er zin in om alles weer fris en netjes te maken. Vlonder schoonmaken, houten tuinmeubelen, schuttingen en tuinhuizen weer tip top in orde krijgen? We vertellen je in deze blog hoe dat gaat...

 

Eerste vraag is natuurlijk hoe de zaak er bij staat als u weer voor het eerst in de tuin komt. Is het houtwerk alleen vies geworden afgelopen winter of was het misschien al wat kaal en is het inmiddels vergrijsd?

 

Als het hout vies is geworden is het verstandig om het eerst even schoon te maken met een sopje van Lijnoliezeep. Daardoor zie je beter wat er nog dient te gebeuren en voorkom je dat je bij een oliebehandeling of een behandeling met Oxaalzuur materiaal en werk verspilt aan het in de olie zetten van viezigheid of het proberen te ontgrijzen van mos in plaats van hout. Voor normale verontreiniging volstaat een scheutje lijnoliezeep op een emmer lauwwarm water. Voor zwaardere vervuiling gebruik je eenvoudig wat meer zeep en voor extreem vervuilde oppervlakken kun je de zeep zelfs onverdund gebruiken en een poosje in laten weken. Laat de lijnoliezeep zo nodig een poosje inweken en schrob het oppervlak schoon met een cocosborstel om het vuil los te krijgen. Vervolgens naspoelen met schoon water en lekker laten drogen voordat je verder gaat.

Mensen vragen ons regelmatig: "Mag je hout ook schoonmaken met een hogedrukreiniger?" Het antwoord op die vraag is wat ons betreft: "ja hoor, als je het maar voorzichtig doet". Zeker voor stukken met moeilijk bereikbare plaatsen zoals bijvoorbeeld gegroefde vlonderplanken kan het handig zijn om de hogedrukreiniger te gebruiken. Veel hogedrukreinigers hebben een aansluiting voor zeep zodat je daarmee eenvoudig de opgeloste lijnoliezeep aan kunt brengen. Met de druk op minimaal kun je dan vervolgens de vervuiling prima afspoelen. Je zet de druk zo laag mogelijk want als je deze te hoog zet dan loop je de kans dat de straal zo hard wordt dat je het vroeghout (wat dat precies is leggen we in een volgende blog uit) kapot spuit waardoor het hout ruw en oneven wordt maar als je het met beleid doet dan gaat het schoonmaken dus ook met behulp van een laag ingestelde hogedrukreiniger prima.

 

Zodra het hout weer droog en schoon is kun je zien hoe het er bij staat. Is het nog op kleur of is het vergrijsd? Hoewel soms gedacht wordt dat hout dat vergrijsd is eigenlijk aan het rotten is heeft dat er niets mee te maken en is vergrijzing op zich volledig onschuldig. Sterker nog, de vergrijzing beschermd het onderliggende hout zelfs enigszins. Belangrijkste vraag bij vergrijsd hout is dan ook: "Vind je het mooi of niet?". Vind je het vergrijsde uiterlijk mooi dan hoef je er niets aan te doen en kun je desgewenst het oppervlak in de olie zetten of gewoon laten zoals het is en van het mooie weer gaan genieten. Vind je het vergrijsde oppervlak niet mooi dan kun je het hout zijn oorspronkelijke kleur weer terug geven door het oppervlak te schuren of te behandelen met Oxaalzuur. Op deze pagina tref je een uitgebreide uitleg aan over Oxaalzuur en hoe je dat toe kunt passen voor het vlonder schoonmaken.

Is het hout na de schoonmaakbeurt wat ruw geworden? Schuur het dan licht op om de opgekomen vezels "af te maaien" en weer een mooi glad oppervlak te krijgen.

 

Is het oppervlak weer keurig naar wens geef het dan, afhankelijk van de betreffende houtsoort, een vers laagje Bankiraiolie, Hardhoutolie, Teakolie of Danish oil. Door het hout in de olie te zetten zorg je er niet alleen voor dat het minder gevoelig wordt voor rot maar zorg je er ook voor dat het langer schoon blijft en je dus langer van een mooie buitenboel kunt genieten.

 

Succes maar vooral veel plezier met de klus!

 

 

Vlonder schoonmaken