Houten vloer schoonmaken

Houten vloer schoonmakenOp deze pagina vertellen we je meer over hoe dat gaat en waar je op moet letten als je aan de slag gaat. 

Om een parketvloer weer netjes te krijgen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Je kunt daarvoor natuurlijk verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken en je kunt het met een beetje water of met een hele plons doen. Eerst maar even iets over dat laatste. Zoals u waarschijnlijk wel weet gedraagt hout zich net als een spons: als het droog wordt krimpt het en als het nat wordt dan zwelt het op. Een parketvloer of een plankenvloer is normaliter keurig droog en blijft dan ook gewoon dezelfde maat houden. Maak je het hout echter erg nat dan zal het hout uit gaat zetten en zal dit daardoor groter worden. Als dat een beetje is dan is dat nog niet zo heel vervelend maar wordt dat meer dan kan er daardoor serieuze schade optreden. Bij het dweilen van parket- en plankenvloeren is het daarom altijd zaak om niet al te nat te werken en ervoor te zorgen dat er geen water onder het hout kan komen via kieren, scheuren, knoesten en dergelijke. Niet al te nat werken dus en na het schoonmaken de vloer weer direct droog poetsen met een droge dweil is het beste.

 

Er zijn veel schoonmaakmiddelen op de markt waarbij het ene product nog beter schoonmaakt dan het andere. Dat is voor veel oppervlakken, afgezien van de impact op het milieu van veel van die producten, natuurlijk helemaal keurig. Voor hout dat je wilt reinigen kunnen die moderne schoonmaakmiddelen echter weleens té goed hun werk doen. Met name bij vloeren die in de olie of in de was staan kunnen moderne schoonmaakmiddelen soms zó goed hun werk doen dat de olie- of waslaag beschadigd of zelfs verwijderd wordt en dat is natuurlijk jammer want dat moet er veel te snel weer groot onderhoud gepleegd worden terwijl dat makkelijk voorkomen had kunnen worden.

 

Een houten vloer schoonmaken gaat het beste met Lijnoliezeep. Lijnoliezeep maakt namelijk niet alleen schoon maar voedt ook het hout waardoor het langer mooi blijft.

Lijnoliezeep wordt gemaakt door Lijnolie te verzepen met bijvoorbeeld Natriumhydroxide of Kaliumhydroxide. Bij dat proces wordt nooit alle lijnolie omgezet in zeep omdat dan kans bestaat op een te agressief product. Er blijft dus altijd een klein beetje olie in de zeep achter. Dat is prettig want daardoor drogen bijvoorbeeld ook je handen minder uit als je ze wast met lijnoliezeep. Bij gebruik van lijnoliezeep voor het schoonmaken van een vloer is het effect hetzelfde, je maakt de vloer keurig schoon en tijdens het schoonmaken breng je, zonder dat je dat door hebt, ook weer een heel klein oliefilmpje op de vloer aan. Effect daarvan is vloeren bij het schoonmaken niet kaler en droger wordt maar juist bij iedere schoonmaakbeurt gevoed wordt met een nieuw, dun oliefilmpje. Daardoor blijft het hout langer mooi en gaat de beschermlaag veel langer mee zodat aanmerkelijk minder snel groot onderhoud gepleegd hoeft te worden. En omdat Lijnoliezeep volledig natuurlijk is is het schoonmaken op deze manier natuurlijk ook nog eens beter voor het milieu dan chemische producten.

 

Lijnoliezeep gebruik je net als andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Bij normale vervuiling volstaat een scheutje op een emmer. Voor sterkere vervuiling gebruik je een meer geconcentreerde oplossing en voor zeer sterke vervuiling kun je de zeep ook volledig onverdund toepassen.

 

Naast zijn functie als schoonmaakreus voor houten vloeren heeft lijnoliezeep nog een aantal andere toepassingen. Zo wordt het in Scandinavië gezien als de beste manier om ook schilderwerk te reinigen en natuurlijk is het ook prima geschikt voor het schoonmaken van terra cotta potten en andere stenen voorwerpen en vloeren. Ook daarbij zorgt de zeep ervoor dat vuil minder aankoekt waardoor alles niet alleen schoon wordt maar ook langer schoon blijft.

Naast al die schoonmaaktoepassingen kan lijnoliezeep tot slot zelfs gebruikt worden om houten vloeren te zepen. Bij het zepen van een vloer wordt het hout niet behandeld met olie, was of lak maar wordt de zeep als bescherming aangewend. Een techniek die met name in de Scandinacvische landen nog steeds veel wordt toegepast.

!

Lijnolie zeep, stenen kruik van 750 ml

Lijnolie zeep voor het schoonmaken van vervuilde oppervlakken.

Inhoud: 750 ml

Deze zeep bevat geen parfum of andere geurstoffen.

We leveren dit product niet in plastic flessen maar in milieuvriendelijke stenen kruiken.

Cocosborstel

deCokerije
8713884025916

Werkborstel Cocos voor het schoon schrobben van grijs of groen geworden oppervlakken.

Deze werkborstel is gemaakt van hout en cocosvezels en dient dus, net als bij ouderwetse kwasten, voor gebruik eerst een nacht in water gelegd te worden om het hout uit te laten zetten en zo te voorkomen dat de haren spontaan uitvallen.

deCokerije Emmer

Een stevige kunststof emmer van 12 liter. Handig voor het schoonmaken met Lijnoliezeep of het herstellen van de kleur van het hout met Oxaalzuur.