Hout Impregneren

Hout impregneren verlengd de levensduur Zo wordt hout vaak geïmpregneerd om het te beschermen tegen aantasting door insecten en schimmels. Dergelijke impregnaties worden vaak uitgevoerd met schadelijke chemicaliën terwijl óók bescherming tegen bijvoorbeeld houtwormen tegenwoordig uitstekend op milieuvriendelijke wijze kan geschieden. Meer over dat onderwerp leest u op onze pagina over houtworm bestrijden.

 

Daarnaast wordt hout natuurlijk vaak geïmpregneerd om het tegen rot te beschermen. Hout impregneren tegen hout rot kan het beste met impregneerolie gebeuren. Omdat Impregneerolie iets vergeeld wordt die olie met name toegepast op donkere houtsoorten. Lichtere houtsoorten worden om die reden geïmpregneerd met een mix van Verbeterde Houtolie en Terpentijnolie.

Hout gaat rotten als de houtvochtigheid boven de 20% komt. Op dat moment is er voldoende vocht voor schimmels om hun werk te gaan doen. Om te voorkomen dat het vochtpercentage in hout te hoog wordt kunnen we het behandelen met olie. Wat we bij deze wijze van beschermen eigenlijk doen is dat we het hout zo ver als mogelijk verzadigen met olie. Net zo lang olie aanbrengen dus tot het hout geen olie meer op neemt en dus verzadigd is. Als het hout tenslotte geen olie meer op kan nemen zit het hout dus vol met olie, kan het dus ook geen water meer opnemen en is het daardoor dus keurig beschermd tegen rotten.

Zoals u op deze site kunt lezen zit er heel veel verschil in de op de markt zijnde oliesoorten. Het verschil tussen de diverse producten ligt niet alleen in de kwaliteit van de gebruikte oliesoorten maar ook vooral in het gebruik van oplosmiddelen. De meeste producten van onze concullega's bevatten oplosmiddel en vaak nog niet zo'n beetje ook. Tijdens testen om te kijken wat er op de markt is zijn we producten tegen gekomen die meer dan 90% oplosmiddel bevatten... Als u uw hout met die producten behandeld behandeld u het dus voornamelijk met oplosmiddel en dat zal binnen korte tijd verdampen waardoor er in no-time vrijwel geen bescherming meer over blijft... Onze Impregneerolie bevat in het geheel géén oplosmiddel en beschermd daardoor dus veel beter en dan hebben we het zoals gezegd nog niet eens over de kwaliteit van de oliën die wij gebruiken voor dit product!

De belangrijkste ingrediënten die we gebruiken bij het maken van onze Impregneerolie zijn Tungolie, Lijnolie en Colofonium. Waarom we met die producten werken? Nou, Tungolie is de meest weer- en waterbestendige olie die moeder natuur maakt, Lijnolie is een van de oliën die het beste impregneert, Colofonium is een van de meest weerbestendige harsen en we kunnen die ingrediënten zodanig verkoken dat ze elkaar perfect aanvullen.

Nieuwsgierig geworden naar de eigenschappen van die ingrediënten? Op deze pagina vindt u uitgebreide uitleg over wat Tungolie eigenlijk is, waar het vandaan komt en wat wij daar zoal mee doen. Tungolie is niet alleen het hoofdingrediënt voor onze Impregneerolie maar vindt u in bijna al onze producten als belangrijkste ingrediënt terug. Natuurlijk is er ook nog veel verschil in soorten Lijnolie. Meer informatie daarover vindt u onder andere op onze pagina's over Dubbel Gekookte Lijnolie, over Rauwe Lijnolie en over onze bijzondere Verrijkte Gekookte Lijnolie die u via het menu kunt vinden. Stuk voor stuk prachtige, natuurlijke oliën waar we dagelijks vol passie mee aan het werk zijn om, nog steeds op ambachtelijke wijze, onze eerlijke producen te produceren. We gebruiken daarbij wél de kennis van nu en natuurlijk ook de productiemogelijkheden van deze tijd zoals stroom en een heftruck maar is wat we doen nog steeds gebaseerd op de eeuwenoude recepten die onze voorouders ontdekten en die zich al zovele decennia hebben bewezen. Wij hebben deze recepten alleen nog iets verder verbeterd omdat we nu eenvoudigweg meer kennis hebben van wat er op molecuulniveau gebeurd dan dat we dat in het jaar 1700 hadden.

 

Zoekwoord: Kun je zelf hout impregneren?

Hout Impregneren om de levensduur te verlengen