Nieuwsbrief najaar 2018

Ter inleiding

We zitten alweer een jaar in Groningen! Dat de tijd vliegt leerde het Delftsblauwe tegeltje ons lang geleden al maar dat het in Groningen nóg sneller zou gaan dát wisten we niet. Na onze verhuizing zijn we inmiddels geland en druk aan de slag. Hoogste tijd dus om u weer even bij te praten over wat er gebeurt is en u in deze nieuwsbrief daadwerkelijk een kijkje in onze keuken te geven. Ook deze keer dus weer een aantal verschillende onderwerpen en een paar filmpjes om in de keuken te kijken: Veel lees- en kijkplezier!

 

Hollywood here we come?

We hebben de afgelopen tijd weer aan de weg getimmerd om meer mensen kennis te laten maken met onze producten. Naast de hieronder genoemde nieuwe dealers die we hebben mogen verwelkomen is er ook een reportage over ons gemaakt voor het tv-programma Doe Maar Duurzaam. In dit item geven we een kijkje in de keuken zodat u een indruk kunt krijgen van hoe we onze producten nu eigenlijk maken en hoe onze fabriek er eigenlijk uit ziet. In de vorige nieuwsbrieven vertelden we u al over de productie van onze oliën maar dat was alleen tekst en omdat een plaatje nu eenmaal meer dan 1000 woorden zegt kunt u nu het item over onze duurzame oliën bekijken door op deze link te klikken. Het filmpje opent in een nieuw venster en vergeet niet om het geluid aan te zetten..

 

Noesten, wie ziet ze zitten?

Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat wij iedere dag weer vragen krijgen van houtbewerkers, hobbyisten en professionals uit allerlei hoeken over het bewerken en behandelen van hout. Gelukkig kunnen we verreweg de meeste vragen eenvoudig beantwoorden door de vraagsteller te verwijzen naar één van de pagina's op onze website. Heel soms echter lukt dat niet en in dit geval hebben we zelfs uw hulp nodig. We kregen namelijk de volgende leuke vraag van Bert Jurling. Kunt u Bert verder helpen? 

Noesten

Ze worden uitgeboord, weggegooid. Terwijl ze ook heel mooi kunnen zijn. Want wees eerlijk: is dit fraai of niet?

Als ik mijn fantasie even op deze twee afbeeldingen los laat zie ik hier planeten waar magnetische velden in vloeiende lijnen omheen glijden. De ringen plooien zich om de noest, terwijl in de noest zelf in het klein eveneens kringen zijn te zien. Ook doen de noesten denken aan een steen in een vijver: op het moment van de plons golft het water weg in steeds wijdere kringen. Noesten, ook wel genoemd: ‘kwasten' zijn over het algemeen niet populair bij houtbewerkers. In een plank zijn ze een zwakke plek omdat een plank bij belasting vaak breekt op de plaats waar veel of grote noesten zitten. De noest zelf is niet zwak te noemen, vele spijkers zijn er op krom geslagen. Ineens zag ik de noest als een kans, een uitdaging: Wat zou je er als houtbewerker mee kunnen doen behalve uitboren? Mijn vraag is: Wie heeft, op welke manier dan ook positieve ervaringen met de noest? Een manier om noesten te gebruiken, op wat voor manier dan ook. Op internet ben ik, hoe veel daarop ook te vinden is, nauwelijks iets tegengekomen over dit onderwerp. Er zijn ook talloze boeken geschreven over houtbewerking: kent iemand een boek of hoofdstuk dat aan het gebruik van de noest is gewijd? Ik zou er graag meer over horen.

Ervaringen en reacties zijn van harte welkom. Bert Jurling    Bert.jurling@hu.nl

 

Welkom aan boord!

In deze, inmiddels vaste, rubriek mogen we deze keer een heel aantal nieuwe dealers aan u voorstellen. Hiermee is onze olie dus nóg makkelijker verkrijgbaar geworden. Deze keer zoals gezegd een hele lijst van nieuwe leuke bedrijven, niet alleen in Nederland maar ook in België en zelfs Denemarken. We beginnen met de nieuwe adressen in Nederland.

Ook bij Houthuus vindt u de oliën van deCokerije

Als eerste stellen we u graag voor aan Wim Hartgers van de firma Houthuus. Wim maakt onder andere (tuin-)meubelen op maat en allerhande woonaccesoires. Daarnaast kunt u bij Wim terecht voor interieuradvies. Hij is met zijn ambachtelijk bedrijf Houthuus gevestigd in Ughelen dat naast Apeldoorn ligt. Meer informatie over Houthuus vindt u op www.houthuus.nl 

 

Ook bijen geven de voorkeur aan Tungolie en Imkerij het Kloosterhofje weet daar alles van!

Niet alleen houtbewerkers zijn dol op onze producten. Ook bijen geven de voorkeur aan een "huis" dat bewerkt is met Tungolie. We mochten in het verleden al diverse imkers blij maken met een blik olie om hun eigen kasten te behandelen maar onlangs heeft Imkerij het Kloosterhofje besloten om onze producten ook in het assortiment op te nemen en te verspreiden onder de mede-imkers en andere geïnteresseerden. Imkerij het Kloosterhofje is gevestigd op het erf van biologisch landgoed De Kloosterhof in Woudenberg en biedt een scala aan bij-gerelateerde producten aan. Daarnaast vindt u Imkerij Het Kloosterhofje natuurlijk regelmatig op leuke evenementen. Kijk maar eens op www.hetkloosterhofje.nl.

 

Custables levert boomstamtafels, woodwalls en natuurlijk de oliën van deCokerije.

www.custables.nl heeft een nieuw concept voor het leveren van boomstamtafels en woodwalls. Bij Custables kiest u geen kant en klaar product maar besteld u de onderdelen die u het mooist vindt om daarmee zelf een prachtig meubelstuk of wandbekleding samen te stellen. Daardoor zijn de producten betaalbaar en koopt u alleen wat u daadwerkelijk nodig heeft. Custables heeft bewust geen showroom en houdt daardoor ook haar eigen ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Meer informatie over de visie van Custables leest u op hun Explore pagina.

 

Depot24 werkt haar producten uit lokaal hout af met olie van deCokerije en heeft onze producten ook in het assortiment

Duurzaam hout is de passie van Depot24. Een boom heeft vele decennia nodig om tot een immense hoogte en ongelooflijke dikte te groeien waarin het prachtige patroon van het hout verborgen ligt. Depot24 is erg gepassioneerd over deze oude bomen en is ze dan ook gaan verwerken in veel verschillende meubels, waarbij de structuur van de boom zo veel mogelijk in tact wordt gelaten. Zo kun je heel duidelijk de nerven en de knoesten van het hout nog zien. Met de producten van Depot24 haal je een stukje natuur in huis dat niet alleen mooi is, maar ook nog eens goed voor het milieu, mede omdat er met lokaal hout gewerkt wordt. Meer informatie vindt u op http://www.depot24.nl/  

 

 

 

 Ook Linova levert oliën van deCokerije

De firma Linova uit Zutphen is opgericht in 1990 en al vele jaren een begrip onder restauratoren en milieubewuste schilders. Linova levert naast allerlei soorten bladgoud en restauratie-benodigdheden een heel scala aan natuurlijke verven, oliën en wat dies meer zei. Aan dit assortiment zijn onlangs ook de producten van deCokerije toegevoegd zodat Linova voortaan ook mooie producten levert voor het blank afwerken van hout en steen. Meer informatie over Linova vindt u op www.linova.nl

 

Bij NP-Woodstyle vind u onder andere unieke boomstamplanken en boomstamtafels. De boomstamplanken zijn onder andere geschikt voor eettafels, badmeubels, wandmeubels, salontafels, boekenplanken, vensterbanken en dergelijke en worden gratis voor u op de juiste lengte gemaakt. Op www.np-woodstyle.nl leest u er alles over.

 

 

Designio.nl is een wonen & lifestyle concept met inspirerende items voor een stoer en/of strak interieur. Bestel eenvoudig op www.designio.nl of bezoek de industriële conceptstore.

 

 

Deze keer niet alleen nieuwe dealers in Nederland maar ook over de grens komen er steeds meer bedrijven die de kwaliteit van onze producten weten te waarderen en graag aan hun klanten aan willen bieden. Onlangs mochten we de volgende nieuwe dealers verwelkomen.

 

 Ook bij Belgian woodworker vindt u de oliën van deCokerije

Bij Belgian Woodworker in Leuven, België worden unieke meubels op maat gemaakt, verzorgd men Workshops en Masterclasses houtbewerking en levert men ook hoogwaardige gereedschappen en materialen. Daarbij staan handgereedschappen en traditionele technieken centraal. In het atelier van Belgian Woodworker vindt u dan ook geen machines en dus ook geen stof of lawaai maar natuurlijk wél de ambachtelijke oliën van deCokerije. Meer informatie vindt u op www.belgianwoodworker.com

Arbo-events is een kleine ecologische zagerij waar onder andere houtsculpturen en houtconstructies worden gemaakt. Ook verhuurd en verkoopt Arbo-events (mobiele) houtovens en levert men er de natuurlijke oliën van deCokerije. Meer informatie vindt u op www.arbo-events.be

 

In Denemarken vindt u de deCokerije-producten bij Woods interiors in Copenhagen

Ook in Denemarken vindt u tegenwoordig de producten van deCokerije. Het adres daarvoor is Woods Interiors in Copenhagen alwaar men onder andere natuurlijke boomstamtafels levert. Meer informatie vindt u op http://www.woodscph.dk/

 

 

Deelname open dag Linova

Op 30 november 2018 organiseerde Linova in Zutphen een informatiedag over duurzaam schilderen voor leden van de vereniging Schilders van nu waar ook wij aan deel mochten nemen. Schilders van nu is een vereniging van bewuste schilders en geïnteresseerden die streven naar een schone, veilige en transparante schildersbranche. Meer informatie over deze vereniging vindt u op www.schildersvannu.nl . Hoewel de interesse van de schilders natuurlijk vooral naar de natuurlijke verfsoorten en aanverwante artikelen uit ging was er ook boven verwachting veel interesse in onze ambachtelijke oliën. Ook de schildersvakkrant was op deze dag aanwezig en maakte er een videoverslag over dat u via deze link kunt bekijken.

 

 

Nieuw: 3 liter Bewaarzakken!

Met de Stoplossbags, die u natuurlijk al kent, kunnen olie maar ook verf en vernis bewaard worden zonder in kwaliteit achteruit te gaan. Wij overwegen al een poos of we onze traditionele metalen blikken dan ook niet in moeten ruilen en de olie direct in stoplossbags moeten verpakken. Helaas zijn de benodigde aantallen daarvoor nog te hoog zodat dat nog niet haalbaar is. Ook is het een dilemma waar de meningen over verschillen wat beter is: een metalen blik en af en toe olie weggooien omdat het is ingedroogd of geen olie meer weggooien maar dan weer met plastic opgescheept zitten. De zakken zijn weliswaar herbruikbaar maar ooit komt er natuurlijk toch een eind aan de levensduur. Een lastige keuze die we al aan veel mensen hebben voorgelegd en waar de meningen zoals gezegd over verdeeld zijn. Naast de metalen blikken van een halve en een hele liter hebben we natuurlijk ook de kunststof jerrycans van 5 en soms 20 liter in het assortiment. Als alternatief daarvoor hebben we sinds kort nieuwe bewaarzakken van 3 liter in het assortiment. Gewoon om te kijken wat u daarvan vindt. Als proef is onze Verbeterde Houtolie inmiddels ook direct leverbaar in een bewaarzak van 3 liter. Prettig voor wie niet direct een hele jerrycan leeg kan werken of voor wie net iets meer gebruikt maar waarvoor 5 liter net weer te veel is. Behalve gevuld met Verbeterde Houtolie zijn de zakken ook los verkrijgbaar tegen een introductieprijs van € 5,75. U vindt de nieuwe zakken via deze link.

 

Olie in de praktijk: Eco-huis in Wijbosch

Ook voor het ecohuis in Wijbosch is olie van deCokerije toegepastIn deze nieuwsbrief vertellen we meestal over de theorie en de producten. Wellicht leuk dus om deze keer ook eens iets over een concreet project te vertellen en hoe kunnen we dat nu beter doen dan door de gebruikers zelf aan het woord te laten. Peter en Marleen Simons bouwen in Wijbosch (Brabant) een ecologisch huis van onder andere hout, strobalen en leem. Voor het afwerken van onder andere de kozijnen kozen zij voor olie van deCokerije. In één van hun blogs laten ze zien hoe dat ging en vertellen ze uitgebreid over hoe het is bevallen. U vindt de blog over het oliën via deze link en u bent dan ook direct op hun site waar u ook alle andere informatie over de bouw kunt vinden.

 

Bio-Chips? Yummy!

Dat onze oliën natuurlijk zijn dát wist u natuurlijk al. Voor het beschermen van zendingen gebruikten we echter tot begin dit jaar nog de welbekende verpakkingschips die gemaakt worden uit gerecycled polystyreen. Gerecycled, dát wel maar toch nog steeds polystyreen en daar wilden we dus toch wel erg graag vanaf. Er zijn al een poosje alternatieven voor deze welbekende piepschuimdingen op de markt maar de ene soort die we probeerden was te zacht waardoor producten beschadigd op de plaats van bestemming arriveerden, de andere stonk naar dooie aardappelen en weer een anderen zag er eenvoudigweg zeer onaantrekkelijk uit. Na een poos zoeken hebben we uiteindelijk toch een alternatief gevonden dat stevig genoeg is, niet stinkt (het ruikt eigenlijk best lekker) én er ook prima uit ziet. Tegenwoordig verpakken we onze producten dus niet meer in polystyreenschuim maar gebruiken we volledig afbreekbare opvulchips die gemaakt worden uit zetmeel. Het karton van onze zendingen mag dus in het oud papier en de verpakkingschips mogen tegenwoordig gewoon in de GFT_bak. Wéér een klein stapje verder naar een duurzame wereld dus!

 

Oliedagen!

Tijdens een oliedag kijken we onder andere naar de verschillen tussen diverse oliënSinds onze verhuizing naar Winschoten hebben we inmiddels de eerste oliedagen alweer achter de rug. Ook nu weer voor eenieder leerzame en gezellige bijeenkomsten waarin we onze gasten uitgebreid konden informeren over olie, afwerken en alles wat daar bij hoort. Ondanks het feit dat Winschoten niet voor iedereen naast de deur is mochten we toch ook nu weer mensen vanuit heel Nederland en zelfs België ontvangen. We organiseren de oliedagen steeds voor relatief kleine groepen mensen zodat er voor iedereen ruim voldoende tijd en aandacht is en we dus ook op specifieke vragen in kunnen gaan. De informatiebijeenkomsten duren een hele middag waarbij wij uiteraard voor het natje en een droogje zorgen. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland voor zondag 10 februari 2019 en er zijn daarvoor nog een paar plaatsen beschikbaar. Met een beetje geluk kunt u daar dus nog voor inschrijven.Meer informatie en de actuele planning voor de oliedagen vindt u hier.

 

Vragen, op- of aanmerkingen?

We hopen u hiermee weer prettig te hebben bijgepraat maar horen het natuurlijk zoals altijd graag als u vragen, op- of aanmerkingen heeft.

Ontvangt u deze nieuwsbrief nog niet maar wilt u deze wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar met daarin uw naam en het verzoek om de nieuwsbrief te ontvangen. We nemen u dan op in onze verzendlijst zodat u automatisch een kort bericht ontvangt zodra er een nieuwe versie is gepubliceerd. We publiceren slechts een of enkele malen per jaar zodat u niet bang hoeft te zijn dat we u overspoelen met nutteloze mails. Kent u iemand die het wellicht ook leuk zou vinden om op de hoogte te blijven? Attendeer hem dan even op onze site en nieuwsbrief!