Vrijwel alle natuursteen vloeren en vloeren van ouderwetse plavuizen of estrikken worden schoongemaakt met Lijjnoliezeep. Zeker als de vloer ook voorzien is van een (lijn-)olie afwerking is het onderhouden er van met Lijnoliezeep een uitstekende keuze. Lijnoliezeep haalt namelijk in tegenstelling tot moderne schoonmaakmiddelen geen laagje olie weg maar voegt zelfs weer een heel dun laagje olie toe tijdens het schoonmaken. Zo wordt de vloer keurig gereinigd maar wast u niet ondertussen de olie-afwerking uit de vloer. Gevolg van het onderhouden met Lijnoliezeep is dus dat het langer duurt voor u de complete vloer weer in de olie moet zetten en dat scheelt niet alleen geld maar natuurlijk ook werk.
Tip!
Lijnoliezeep is voor vrijwel alle vloeren geschikt. Desalniettemin adviseren wij zeer sterk om voor het eerste gebruik eerst even een klein proefstukje te doen om te zien of de zeep ook inderdaad wel geschikt is voor uw vloer. Zo voorkomt u mogelijke schade.
Lijnoliezeep wordt gemaakt door natuurlijke lijnolie te verzepen. Aan onze zeep zijn geen parfums of andere onnodige additieven toegevoegd zodat een volledig natuurlijk en puur product ontstaat. We leveren de zeep niet in vervuilende plastic flessen maar in ambachtelijke mooie, stenen kruikjes. Voor normaal dagelijks onderhoud volstaat een flinke scheutje (ongeveer 100 ml) zeep op een emmer zoals u dat normaal ook zou doen met moderne schoonmaakmiddelen. Voor oppervlakken die sterker vervuild zijn maakt u de oplossing eenvoudig sterker door meer zeep toe te voegen. Voor zeer sterk vervuilde oppervlakken kunt u de zeep zelfs volledig onverdund gebruiken om het oppervlak zo grondig mogelijk te reinigen. Daarna uiteraard goed nawassen met schoon water en laten drogen alvorens het oppervlak verder te behandelen.
Lijnoliezeep wordt niet alleen gebruikt voor het schoonmaken van natuursteen vloeren maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor het onderhouden van houten vloeren, aanrechtbladen en dergelijke. Ook wordt deze zeep natuurliojk gebruikt om kwasten schoon te maken die zijn gebruikt voor het in de olie zetten of met lijnolieverf schilderen van vloeren of houten voorwerpen. Het schijnt dat Lijnoliezeep ook helend werkt voor kleine wondjes.
Wist u dat u kleding waar u lijnolieverf op heeft gemorst heel eenvoudig weer schoon kunt maken door de vlekken in te wrijven met lijnoliezeep en even in te laten trekken? Er zijn dan ook steeds meer mensen die er de was mee doen of zelfs een flesje onder de douche hebben staan om hun haar mee te wassen! Zo is Lijnoliezeep een natuurlijke schoonmaakreus voor vrijwel alle schoonmaakwerkzaamheden in te zetten.
Voor gebruik in de vaatwasser is de zeep helaas niet geschikt maar verder kunt u zowel binnen als buiten vrijwel alle oppervlakken er meer dan uitstekend op een veilige en natuurvriendelijke manier mee schoonmaken zonder dat u bang hoeft te zijn het milieu te belasten.
Behalve het gebruik als schoonmaakmiddel kan Lijnoliezeep ook worden gebruikt om oppervlakken "te zepen". Zepen is een methode waarbij de ondergrond met behulp van Lijnolizeep (of een andere soort zeep) wordt behandeld met de zeep alsof het olie is. Door de logende werking van de zeep worden sommige houtsoorten iets gebleekt waardoor deze een fris uiterlijk krijgen en wordt het oppervlak als het ware al schoongemaakt voordat het vies is geworden. Om een oppervlak te zepen wordt het nog kale oppervlak direct met, al dan niet verdunde, zeep ingesmeerd waarna de zeep een poosje in mag werken. Bij eiken wordt op die manier een wat lichtere tint verkregen en wordt ook een deel van het looizuur verwijderd waardoor dat minder snel met van alles en nog wat zal reageren. Het dunne filmpje lijnolie dat na het zepen achterblijft beschermd het hout natuurlijk net zoals een dunne oliefilm dat ook doet. Een met lijnolie gezeepte vloer geeft een heel vriendelijke bijna ouderwets natuurlijke uitstraling en is dan ook zeker de moeite waard. Wel vergt een gezeepte vloer aanmerkelijk meer onderhoud dan een vloer die in de olie staat maar voor wie het oppervlak en de uitstraling weet te waarderen is het zeker de moeite waard om er eens een proefje mee te doen.