Gekookte lijnolie is waarschijnlijk de meest bekende oliesoort voor het conserveren van allerlei soorten hout. En dat is natuurlijk niet voor niets omdat dit product honderden jaren is gewonnen uit lokaal verbouwd lijnzaad. Tegenwoordig is lijnzaad een commodity geworden en wordt het met name in Canada verbouwd. Er zijn van de ruwe basis olie allerlei soorten olie te maken en dat gebeurd dan ook waardoor er dus ook allerlei producten ontstaan die verschillen in kwaliteit. Wist u bijvoorbeeld dat sommige soorten "gekookte" lijnolie eigenlijk helemaal geen gekookte lijnolie zijn... In de tekst hieronder zullen we proberen om u een klein beetje wegwijs te maken in de verschillende soorten Lijnolie die er zoal zijn.
Door rauwe lijnolie op de juiste temperatuur te verkoken wordt de chemische samenstelling ervan veranderd waardoor ook de eigenschappen veranderen. Bij het koken van de olie komt heel wat meer kijken dan veelal gedacht wordt. Het is dus iets meer dan even een pannetje rauwe lijnzaadolie tot 100 graden verwarmen. De meeste lijnolie wordt in volcontinue bedrijven geproduceerd. Zoals gezegd komt de grondstof vooral uit Canada.
Om rauwe lijnzaadolie om te toveren tot gekookte lijnolie wordt de olie tot ongeveer 200 graden Celsius verwarmd in speciaal daarvoor ontwikkelde ketels. Boven een bepaalde temperatuur ontstaat een exotherme reactie zodat het proces zelf warmte gaat genereren. Tijdens dit proces gaan de moleculen in de lijnolie onderling verbindingen aan waardoor deze niet langer als losse "draden" in de olie drijven maar "vernetten" tot een raster van moleculen. Een dergelijk raster vormt een sterkere en elastischer film dan de losse moleculen uit de rauwe lijnolie. Bovendien kan de olie door de gewijzigde samenstelling daarna ook beter een verbinding aan gaan met zuurstof waardoor een drogende olie ontstaat. Enkele verschillende soorten die ontstaan na het koken of verwerken van lijnolie zijn:
Gekookte Lijnzaadolie
Gekookte lijnzaadolie wordt verkregen door rauwe lijnolie tot circa 200 graden te verhitten en toevoegingen bij te voegen waardoor de eigenschappen veranderen en een natuurlijk drogende olie ontstaat.
Dubbel Gekookte Lijnzaadolie
Door de olie nogmaals te koken wordt de zuurgraad verder verlaagd waardoor een minder agressieve olie wordt verkregen. Dit is de standaard kwaliteit in ons Gekookte Lijnolie
Standolie (Lijnolie)
Standolie is een gekookte en geraffineerde lijnolie die over het algemeen sterk ingedikt is door langdurige verkoking. Het wordt onder andere toegepast om verf elastischer te maken en meer glans te geven. Het vergeelt minder dan gewone gekookte lijnolie en vormt na droging een glanzende, elastische laag die bovendien erg duurzaam is.
Geraffineerde Lijnzaadolie
Geraffineerde lijnolie is gekookte lijnolie die is behandeld met bleekaarde waardoor de slijmstoffen uit de lijnolie gehaald worden en tevens de kleur van de olie lichter wordt.
Verrijkte Gekookte Lijnolie
Verrijkte Gekookte lijnolie is een daadwerkelijk gekookte Lijnzaadolie waar bovendien Tungolie aan is toegevoegd om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Klik hier voor Verrijkte Gekookte Lijnolie.
Geblazen Lijnzaadolie en "gekookte Lijnzaadolie"
Naast deze echte gekookte Lijnolie-soorten wordt er door sommige bedrijven ook een mix van rauwe Lijnolie met siccatief op de markt gebracht als "gekookte Lijnolie". Veelal gaat het dan echter om geblazen lijnolie. Geblazen Lijnolie wordt verkregen door rauwe Lijnolie te verhitten, er een siccatief aan toe te voegen en er vervolgens lucht door te blazen. Op die manier ontstaat een olie met een bruine kleur die snel droogt en daardoor vaak wordt verward met echte gekookte Lijnzaadolie..
Gekookte Lijnolie Gamma