Terpentijn

Terpentijn is het natuurlijke oplosmiddel voor olie en was

Waar is Terpentijn goed voor?

Terpentijnolie is het natuurlijke en correcte oplosmiddel voor het verdunnen en oplossen van natuurlijke soorten olie en was. Het wordt Terpentijnolie genoemd om zo het onderscheid duidelijker te maken met Terpentine. We vertellen daar verder op in deze tekst meer over.

Terpentijnolie wordt gewonnen uit sap dat afgetapt wordt van naaldbomen en wat vervolgens gedestilleerd wordt (rectificeren heet dat). Het sap kan op verschillende manieren worden verkregen. Zo kan een snede in de bast gemaakt worden waar een potje onder gehangen wordt net als bij latex maar kan men ook sap winnen uit de wortels van de boom. Een modern alternatief is om het sap te winnen uit dennenappels in plaats van uit de boom zelf. Als het sap van de gebruikte bomen vanzelf iets indikt wordt het een beetje rubberachtig en wordt het gom genoemd. Terpentijnolie wordt om die reden naast de al eerder vermeldde namen ook wel als Gomterpentijn vermeld.

Omdat men vroeger minder goed kon destilleren verschilde de kwaliteit van de Terpentijnolie nogal, afhankelijk van waar deze gewonnen was. Zo sprak men niet direct van Terpentijnolie maar bijvoorbeeld van Portugese Terpentijnolie, Franse Terpentijnolie of Venetiaanse Terpentijnolie. Hoe het ook genoemd wordt: Terpentijnolie is het ideale oplosmiddel voor allerlei oliën en wassen die moeder natuur voor ons heeft gemaakt. 

 

Deze Gomterpentijn of Terpentijnolie is de vluchtige substantie die wordt gewonnen aan het eind van het rectificatie proces. De harde substantie die achterblijft na het destilleren is Colofonium. Deze hars die samen met Terpentijnolie gewonnen wordt wordt onder andere gebruikt bij het maken van allerlei soorten vernissen.

 

Is er verschil tussen terpentijn en terpentine?

Terpentine en Terpentijnolie worden vaak geheel ten onrechte door elkaar gebruikt en zelfs sommige fabrikanten gebruiken beide namen op één verpakking terwijl er een wereld van verschil tussen beide producten zit. Dergelijke fabrikanten proberen dus de indruk te wekken dat ze een soort Bananen-vla met echte stukjes Aardbei verkopen....Terpentijnolie is namelijk het natuurproduct zoals we dat hierboven hebben beschreven en heeft een hoog oplossend vermogen waardoor natuurlijke oliën en wassen er keurig in oplossen en een goede kwaliteit product geven. Terpentine daarentegen is een aardolie derivaat met een lager oplossend vermogen en nog meer hele andere eigenschappen waardoor niet alle natuurlijke oliën en wassoorten er keurig in oplossen. Terpentine is dan ook een prima verdunner voor veel modernere verfsoorten maar minder geschikt voor oliën zoals Lijnolie en Tungolie....

Is terpentijn schadelijk?

Veel mensen vinden terpentijnolie lekker ruiken. Deze min of meer prettige lucht is echter een "instinker" omdat dat, in combinatie met het feit dat het een natuurproduct is, de indruk zou kunnen wekken dat het onschadelijk zou zijn en dat is helaas niet het geval; ook terpentijnolie is schadelijk (net als de tegenwoordig veel gebruikte citrus-oliën trouwens die óók zo lekker ruiken. 

 

Venetiaanse terpentijn is weer een iets andere variant. Die terpentijnolie is dik vloeibaar en bestaat uit een mengsel van terpentijnolie en Colofonium. Venetiaanse Terpentijn wordt zo genoemd omdat Venetië vroeger de rechten had van de belangrijkste productiebossen in de Alpen. 

 

Terpentijnolie wordt onder andere gebruikt voor het verdunnen van, al dan niet Dubbel, Gekookte Lijnolie, Rauwe en gekookte Tungolie, Bankirai olie, Teakolie, Hardhoutolie, Verbeterde Danish Oil en al die andere olie soorten die op deze website.te vinden zijn. Impregneerolie is de enige soort die we liever niet verdunnen. Dat product hebben we namelijk op een zodanige zodanig wijze verkookt dat het toepassen van oplosmiddelen niet nodig is terwijl de olie toch van zichzelf al heel dun is en dus prima impregneert. Impregneerolie bevat dus standaard geen oplosmiddelen.

Omdat wij standaard in onze producten zo weinig mogelijk oplosmiddelen gebruiken horen we heel af en toe van gebruikers dat ze onze Verbeterde Danish Oil, onze Bankirai olie, onze Hardhoutolie en onze Teakolie wat aan de dikke kant vinden. Bij met name die producten is het dan ook geen probleem om deze zelf iets te verdunnen om er prettiger mee te kunnen werken.

De Verbeterde Houtolie kan verdund worden om deze als grondlaag beter in te laten dringen als bijvoorbeeld liever geen Impregneerolie wordt gebruikt (vanwege de vergelende eigenschappen daarvan op lichte houtsoorten). Als Verbeterde Houtolie wordt gebruikt als grondlaag dan is de meest gebruikte werkwijze als volgt:

  • Eerste laag verdunnen met 30%
  • Tweede laag verdunnen met 10%
  • Volgende lagen onverdund aanbrengen

De algemene werkwijze voor alle lagen is als volgt:

  • De olie dun aanbrengen met kwast, roller of doek
  • Ongeveer een half uur in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijk extra aandacht geven
  • Het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft
  • De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen
  • Eventueel volgende lagen na een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer opneemt en dus verzadigd is

Terpentijn wordt ook wel terpentijnolie genoemd en ook Portugese Terpentijn, Franse Terpentijn en Canadese Terpentijn verwijzen naar hetzelfde product. Venetiaanse Terpentijn bevat nog de van nature aanwezige Colofonium hars waardoor die soort Terpentijnolie aanmerkelijk dikker is en dus ook een andere toepassing kent. 

!

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Veiligheidsbril

Veiligheidsbril
Bolle veiligheidsbril

Bolle werkbril van kunststof.

 

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

Terpentijnolie