Onderhoud

Hout onderhoud: Een geolied oppervlak vergt minder onderhoud dan vaak gedacht wordt...

Deze pagina gaat over Hout onderhoud; een onderwerp waar ontzettend veel over te vertellen is. Wat we u hier vetrellen is dan ook slechts het topje van de ijsberg en sterk vereenvoudigd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vergt een geolied oppervlak op iets langere termijn juist minder werk dan het onderhouden van een geschilderd oppervlak. Hoe dat kan leest u hier.Hoewel een olie-afwerking hout de langste levensduur geeft heeft ook een olielaag onderhoud nodig om het hout in gezonde en mooie staat te houden. Over het onderhoud van hout dat in de olie staat bestaan echter een aantal misverstanden. Zo wordt vaak gedacht dat het onderhoud van dergelijk hout net zoveel werk is als het onderhoud van een geschilderd oppervlak en doordat een geolied oppervlak vaker onderhoud nodig heeft wordt vaak gedacht dat dat dus ook veel meer werk is dan een geschilderd oppervlak. Niets is echter minder waar; het onderhoud van een geolied oppervlak is op lange termijn juist aanmerkelijk minder werk dan het onderhoud van hout dat geschilderd is.

 

Als hout op de juiste wijze geolied is, is het hout volledig verzadigd van olie waardoor water niet in kan dringen, rot wordt voorkomen en  het hout dus een lange levensduur krijgt. Doordat een oliefilm dus vooral in het hout zit en, in tegenstelling tot een laklaag, niet er bovenop ligt zal de dunne oliefilm op het oppervlak relatief snel door de zon worden afgebroken. Zodra de oppervlakte film is afgebroken gaat het hout vergrijzen wat echter niet betekend dat daarmee ook de bescherming verloren gegaan is omdat de beschermende waarde dus juist in het hout zit.

 

Wilt u het hout niet alleen gezond houden maar ook mooi, dan dient de oliefilm aan het oppervlak dus periodiek te worden aangevuld. In tegenstelling tot een gelakt oppervlak hoeven er in dat geval voor hout onderhoud geen oude lagen verwijderd te worden en hoeft er ook niet geschuurd te worden maar volstaat het om:

Het oppervlak schoon te maken om zo eventuele spinnenwebben, vogelpoep en dergelijke te verwijderen. Schoonmaken voor hout onderhoud gaat uitstekend met onze Lijnoliezeep die niet alleen uitstekende en prettig schoon maakt maar ook qua materiaal past bij een olie-afwerking. Na droging neemt u het oppervlak eenvoudig af met een in olie gedrenkte doek. Zo nodig na ongeveer een half uur nog even overtollige olie afnemen met een droge doek en de klus is weer geklaard.

En verder? Helemaal niets! Het schoonmaken volgens punt 1 doet u waarschijnlijk voor hout onderhoud toch al regelmatig om het oppervlak netjes te houden en kost dus helemaal geen extra tijd zodat het onderhoud van uw hout dus eigenlijk alleen bestaat uit het periodiek afnemen van het oppervlak met een in olie gedrenkte doek.

Hout Onderhoud Hout Onderhoud