Oliemolen Het Pink

Op oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan (gemeente Zaanstad) wordt nog op pure windkracht lijnolie geslagen die vervolgens door deCokerije wordt bewerkt tot hoogwaardige gekookte lijnolie.Oliemolen Het Pink is één van de laatste werkende oliemolens van de Zaanstreek en staat vlakbij het molenmuseum en niet ver van de Zaanse Schans. Op oliemolen Het Pink wordt door een enthousiast team van vrijwillige molenaars nog op ambachtelijke wijze lijnolie geslagen.

De molenaars van oliemolen Het Pink slaan rauwe lijnolie uit lijnzaad. Doordat rauwe lijnolie een lange droogtijd heeft, geven veel houtbewerkers de voorkeur aan gekookte lijnolie. Bij wijze van sponsoring van dit bijzondere ambacht en ondersteuning van de enthousiaste molenaars van Het Pink verwerken wij van deCokerije de op oliemolen Het Pink op ambachtelijke wijze met windkracht geslagen olie tot de traditioneel Gekookte Lijnolie van oliemolen Het Pink. Deze lijnolie is natuurlijk zowel op de molen als bij ons verkrijgbaar en kan daarnaast ook gevonden worden bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans.

 

Vanwege de kleinschaligheid is de Gekookte Lijnolie van oliemolen het Pink weliswaar iets duurder dan fabrieksmatig geproduceerde gekookte lijnolie maar voor dat bedrag helpt ook ú om dit prachtig stuk historie draaiende te houden zodat we ook de volgende generaties nog steeds het verhaal zullen kunnen vertellen én kunnen laten zien.

Ieder blik lijnolie is door de vrijwillig molenaars van oliemolen Het Pink met liefde geslagen en door deCokerije belangeloos tot gekookte lijnolie verwerkt. Zo dragen wij ons steentje bij aan het in stand houden van deze prachtige techniek en krijgt u écht ambachtelijke olie mét een eerlijk verhaal.

 

Wilt u meer weten over de Zaanse oliemolen Het Pink? Klik dan op deze link om naar de website van oliemolen Het Pink te springen (de link opent in een nieuw venster). U vindt op die site o.a. de geschiedenis van de molen, uitleg over de werking en natuurlijk bezoekersinformatie.

 

Deze foto toont de zware, zogenaamde kantstenen waarmee lijnzaad wordt geplet alvorens verder verwerkt te worden in onder andere de voorslag

De pagina over oliemolen het Pink in Koog a/d Zaan

oliemolen het Pink oliemolen het Pink oliemolen Pink oliemolen het Pink oliemolen het Pink

!

Oliemolen Het Pink van de Zaanse Schans