Hardwax

Hard wax olie

Hardwax, hardwax olieEr zijn veel soorten en merken zogenaamde Hardwax olie op de markt. De basis van al deze producten is een mix van één of meer oliesoorten met één of meer soorten was.

Goede hardwax olie bevat harde oliën zoals bij voorbeeld Tung olie en harde was soorten zoals bijvoorbeeld natuurlijke Carnauba was. Beiden zijn natuurlijke producten en de besten in hun soort zodat het daarom zeer gewaardeerde ingrediënten zijn. Door deze ingrediënten in de juiste verhouding te verkoken ontstaat een product waarmee houten oppervlakken beschermd worden tegen vuil. De beste kwaliteit hardwax vergeeld niet en geeft een onbehandelde uitstraling aan het oppervlak.  Om onze hardwax olie te maken wordt eerst een zogenaamde "hardolie" gemaakt door Tungolie (Chinese houtolie) te verkoken met verschillende harsen waaronder Kolofonium.

Door deze verkoking ontstaat een olie die nog harder is dan de Tungolie zelf en die bovendien een hoger smeltpunt heeft en dus minder kwetsbaar is voor warmte (koffie, thee en dergelijke). Als tweede stap wordt aan de kant en klare, nog warme hardolie de was toegevoegd die in ons geval voornamelijk bestaat uit de meest hoogwaardige Carnaubawas. Klik hier als u meer wil weten over het verkoken van hardwax.

NB: Laat u niet verleiden om te proberen om zelf olie te verkoken.  De bij het verkoken van hard wax olie gebruikte vloeistoffen zijn namelijk zó heet dat door de hete vloeistof zeer ernstige verwondingen kunnen ontstaan.

De werkwijze voor het gebruik van hardwax olie is als volgt:

 1. Schuur het oppervlak met een goede kwaliteit schuurpapier. Hoe fijner u schuurt, hoe gladder het oppervlak uiteraard wordt en hoe hoger de glans zal worden. Gebruik bij het schuren steeds alle opvolgende korrels schuurpapier en laat u niet verleiden om korrels over te slaan aangezien dat het uiteindelijke resultaat zal verminderen.
 2. Breng de hardwax olie, afhankelijk van het werkstuk aan met een kwast, spons of roller. Zorg er daarbij voor dat het hele oppervlak bevochtigd is maar werk vooral in dunne lagen. Uiteindelijk is het doel om het product ín het hout aan te brengen en niet er bovenop.
 3. Laat de olie drogen en poets het oppervlak op met oude lappen.
 4. Afhankelijk van de porositeit van het hout brengt u na drogen van de eerste laag hardwax volgende lagen aan. Schuur daarbij tussentijds het oppervlak steeds lichtjes op.
 5. Afhankelijk van de mate waarin het oppervlak gebruikt wordt dient de oliefilm aangevuld te worden door een nieuw laagje hardwax olie aan te brengen.

Let op:

 • Tungolie heeft de eigenschap dat het kan gaan broeien. Laat gebruikte lappen daarom uitgespreid drogen om te voorkomen dat deze spontaan ontbranden.
 • Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar er zijn er nog meer die daar nooit aan komen. Probeer daarom altijd eerst de werkwijze en producten uit op afval stukjes om vertrouwd te raken met de producten en om te bepalen of de werkwijze past bij het door u beoogde resultaat.

!

Hardwaxolie, 1 liter

deCokerije
8719189250077

Hardwaxolie zonder oplosmiddel. Deze olie is iets dikker maar gunstiger in verbruik. Bij gemiddeld verbruik is een blik voldoende voor het eenmaal behandelen van 30 tot 34 vierkante meter.

klik hier voor de detailpagina over Hardwaxolie zonder oplosmiddel

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

StopLoss Bags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBag zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

 • Universele trechter en/of
 • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbag.

 

StopLoss Bags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBag. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt

Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbag vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

StopLoss Bags: Vulset

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBag wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBag trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLoss Bag.

StopLoss Bags: Starter Set

Wie wil beginnen met de Stoploss bags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

 • 4 StopLoss Bags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
 • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
 • 1 universele trechter
 • 1 set van 4 reserve dopjes

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLoss Bags-pagina te springen.

Kwast Houten Blokwitter

deCokerije
8719189250442

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

Dit product is helaas tijdelijk niet leverbaar. We verwachten de volgende batch half oktober te ontvangen.

Kwast patentpunt maat 16

deCokerije
8719189250466

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Onze kwasten behoren tot de absolute top doordat deze traditioneel met de hand vervaardigd worden met de beste kwaliteit Chinees varkenshaar wat o.a. resulteert in een uitstekende opname en afgifte van de olie.

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Ook deze kwasten zijn gemaakt van Chinees varkenshaar om een uitstekende opname en een mooie vloeiing te combineren.

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Hardwax olie van deCokerije is 100% natuurlijk