deCokerije

Wat is het verhaal achter deCokerije?

Eigenaar Ron Van Zaltbommel hiedl zich lange tijd bezig met restauratie en onderhoud van monumentale panden en alles wat daar bij hoordedeCokerije is een initiatief van Restauratiebedrijf van Zaltbommel. Ron van Zaltbommel heeft zich lange tijd bezig gehouden met het uitvoeren van restauratiewerk aan monumentale panden, het in ere houden van oude technieken en het leveren van ambachtelijke materialen die in onze moderne maatschappij soms verloren dreigen te gaan. Drijfveer was daarbij geenszins gelegen in nostalgische overwegingen of geitenwollensokken-idealen maar puur in het feit dat veel van deze producten zich al eeuwenlang hebben bewezen en eenvoudigweg nog steeds niet door de moderne massaproducten kunnen worden verslagen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. Bovendien zijn deze producten tot veler verbazing onder aan de streep vaak ook nog veel goedkoper dan de moderne chemische tegenhangers.

 

Tijdens de vele beurzen, demonstraties en lezingen die Ron van Zaltbommel door heel Europa heeft verzorgd, bleek met zeer grote regelmaat dat mensen onvoldoende kennis hadden van de producten waar ze mee werkten en dat er helaas ook maar al te vaak met minderwaardige producten voor een veel te hoge prijs werd (wordt) gewerkt. Toen hij dan ook in contact kwam met een oliekokerij waar men nog op ambachtelijke wijze maar met de modernste kennis hoogstaande producten maakte op basis van volledig natuurlijke grondstoffen was het initiatief voor de producten die u op deze site aantreft dan ook snel geboren. De aanpak? Zet een aantal vak-specialisten met een gezamenlijke ervaring van ruim 100 jaar bij elkaar en laat ze een aantal olieproducten ontwikkelen die:

  • aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen,
  • alleen maar natuurlijke, duurzame grondstoffen bevatten,
  • (vrijwel) geen oplosmiddelen bevatten,
  • prettig verwerkt kunnen worden,
  • makkelijk én onderbouwd aan de gebruiker, u dus, uitgelegd kunnen worden.

 

Het resultaat van dit initiatief werd "deCokerije", een naam die verwijst naar het op ambachtelijke wijze verkoken van de verschillende oliesoorten en harsen waardoor ieder product juist die eigenschappen krijgt die voor de betreffende toepassing gewenst is.

 

Ron van Zaltbommel startte met zijn initiatief in 2012 toen hij nog zelf op de steiger stond om zijn restauratiewerkzaamheden uit te voeren. Inmiddels levert deCokerije naar meer dan 6 landen en worden er in de kokerij ook veel grondstoffen voor andere natuurlijke verffabrikanten geproduceerd. Ron heeft daardoor al heel lang geen tijd meer om nog zelf de steger op te klimmen maar mag gelukkig nog wel steeds meedenken bij allerlei grote én kleine projecten om er voor te zorgen dat de beste keuze wordt gemaakt voor het afwerken daarvan.

 

deCokerije Ambachtelijk meesterschap in natuurlijke houtbeschermingHoe werkt dat "verkoken"?

De basisoliën, in ons geval vormen de hoogwaardige Tungolie en gedehydreerde Ricinusolie vaak het uitgangspunt, worden in een ketel van circa 900 liter gepompt waarna deze ketel langzaam wordt verhit tot zo'n 200 graden. Tijdens het verhitten worden iedere 15 minuten nauwgezet de temperatuur en de viscositeit van de olie gemeten.

Door de stijgende temperatuur begint de olie te reageren met de andere ingrediënten en/of de in de lucht aanwezige zuurstof waardoor de oliemix de gewenste eigenschappen krijgt en bovendien dikker wordt. Als de temperatuur boven een bepaalde grens komt, wordt als gevolg van die reactie warmte ontwikkeld die op haar beurt de reactie weer versnelt zodat nóg meer warmte ontwikkeld wordt. Een temperatuur-sneeuwbal dus waardoor het proces makkelijk oncontroleerbaar kan worden met brand of een volledig verharde inhoud van de ketel tot gevolg. Onder andere op dat punt dient men dus over grote kennis en ervaring te beschikken om de olie precies tot de juiste temperatuur en dikte (viscositeit) te kunnen verhitten zodat wél de gewenste eigenschappen worden verkregen maar het proces toch volledig controleerbaar blijft. Tijdens het proces worden op verschillende temperaturen de overig benodigde producten, zoals bijvoorbeeld harsen, aan het mengsel toegevoegd om zo de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Daarbij wordt uiteraard strikt gewerkt volgens een vooraf door chemisch specialisten ontwikkeld recept waarmee er voor wordt gezorgd dat alle batches dezelfde eigenschappen én kwaliteit krijgen. 

Zodra de gewenste eigenschappen bereikt zijn, wordt de olie uit de verwarmingsketel naar koelketels gepompt om de temperatuur zover naar beneden te brengen dat het exotherme proces stopt en de olie verder kan worden verwerkt.

Via het menu aan de linkerzijde vindt u uitgebreide informatie over zowel de producten die we hebben ontwikkeld als over de daarbij gebruikte ingrediënten.  

de Cokerije: ambachtelijk meesterschap in natuurlijke hout bescherming