Gekookte lijnolie

Gekookte lijnolie

Ouderwetse kwaliteit Dubbel gekookte Lijnolie van ambachtelijke origineGekookte lijnzaadolie wordt in Nederland vaak gebruikt als eindproduct voor houtbescherming. Wat veel mensen echter niet weten is dat er heel veel verschil in soorten lijnzaadolie zit. Zoveel zelfs dat sommige soorten gekookte lijnzaadolie eigenlijk helemaal niet gekookt zijn... Op deze pagina proberen we een klein tipje van de sluier voor u op te lichten.

Gekookte lijnzaadolie wordt gemaakt uit olie die wordt geperst uit zaden van de vlasplant. Behalve dat er uiteraard verschil in kwaliteit van de zaden zit, ontstaat er ook een groot kwaliteitsverschil door de wijze waarop de olie wel of niet behandeld wordt. En dat verschil in behandeling vergt kennis van zaken, de juiste installatie en ook zeker een grote dosis ambachtelijk fingerspitzengefühl.

 

Gekookte lijnolie wordt gemaakt uit Rauwe Lijnzaadolie. Dat is het product dat na het persen van lijnzaad ontstaat. Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Er zijn een aantal soorten vlas. Zo zijn er vlassoorten die met name geteeld worden voor de stengels om daar linnen (vroeger ook wel lijnwaad genoemd) van te maken en zijn er ook soorten die speciaal geteeld worden vanwege de hoge olie-opbrengst van de zaden. Die laatste soort is uiteraard degene waar wij onze grondstoffen vandaan halen. Meer informatie over die grondstof leest u op de rauwe lijnzaad olie pagina.

 

Om de rauwe lijnzaadolie om te toveren wordt de olie tot ongeveer 200 graden Celsius verwarmd in speciaal daarvoor ontwikkelde ketels. U zou zo'n ketel als het ware kunnen vergelijken met grote friteuse. In ons geval hebben we op het moment dat we dit verhaal schrijven twee pannen met een inhoud van respectievelijk 1000 en 2000 liter. Beide pannen zijn voorzien van een verwarmingselement en natuurlijk van de nodige meetinstrumenten om het kookproces goed te kunnen volgen. Als de olie, samen met de eventueel van toepassing zijnde toevoegingen om het betreffende product te maken, in de ketel is gebracht wordt het verwarmingselement aan gezet waarna de inhoud van de ketel gedoseerd op de juiste temperatuur gebracht wordt. Soms is dat direct een eind-temperatuur, soms is is het een temperatuur waarbij er nog een andere grondstof toegevoegd wordt om vervolgens het kookproces te vervolgen. Het temperatuurverloop van dit proces is nauwkeurig bekend zodat we vooraf precies weten hoeveel tijd er nodig zal zijn voor het koken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van Tungolie wat veel onvoorspelbaarder is en dus veel meer aandacht en ervaring vergt om tot een goed eindproduct te kunnen komen.

 

Tijdens het kookproces gaan de moleculen in de olie onderling verbindingen aan waardoor deze niet langer als losse "draden" in de olie drijven maar "vernetten" tot een raster van moleculen. Een dergelijk raster vormt een sterkere en elastischer film dan de losse moleculen uit de rauwe lijnzaadolie. Bovendien kan de olie door de gewijzigde samenstelling daarna ook beter een verbinding aan gaan met zuurstof waardoor een drogende olie ontstaat. Hieronder kunt u lezen dat er ook soorten op de markt zijn die niet gekookt zijn maar wel als zodanig worden aangeduid. Het verschil tussen die soorten met de soort die wij maken ligt onder andere in het vernetten van de moleculen waardoor een beter kwaliteit olie wordt verkregen hetgeen dus alleen gebeurd als de olie daadwerkelijk gekookt wordt.

 

Boven een bepaalde temperatuur ontstaat een exotherme reactie wat betekend dat het proces zelf warmte gaat genereren. Als we dus op dat moment de verwarmingsinstallatie uit zetten wordt de olie nog steeds warmer en warmer. Zouden we niet op tijd ingrijpen dan zou de olie spontaan in brand vliegen of zou een grote klomp kauwgom in plaats van een mooie olie ontstaan. Zodra de olie dan ook op de juiste temperatuur gekomen is wordt deze afgetapt en actief gekoeld om de temperatuur zover naar beneden te brengen dat deze exotherme reactie wordt gestopt.

 

Enkele verschillende soorten die ontstaan na het koken of verwerken van de olie zijn:

 

Gekookte Lijnzaadolie

Deze oliesoort wordt verkregen door rauwe lijnzaadolie tot circa 200 graden te verhitten en toevoegingen bij te voegen waardoor de eigenschappen veranderen en een natuurlijk drogende olie ontstaat.

 

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

Door de olie op een andere wijze te verkoken wordt de zuurgraad verder verlaagd waardoor een minder agressieve olie wordt verkregen.

 

Standolie (Lijn olie)

Standolie is een gekookte en geraffineerde olie die over het algemeen sterk ingedikt is door langdurige verkoking. Het wordt onder andere toegepast om verf elastischer te maken en meer glans te geven. Het vergeelt minder dan gewone gekookte variant en vormt na droging een glanzende, elastische laag die bovendien erg duurzaam is.

 

Geraffineerde Lijnzaadolie

Geraffineerde lijnzaadolie is olie die gekookt en behandeld is met bleekaarde waardoor de slijmstoffen uit de olie gehaald worden en tevens de kleur van de olie lichter wordt.

 

Verrijkte Gekookte Lijnzaadolie

Verrijkte Gekookte lijnzaadolie is daadwerkelijk gekookt waarbij bovendien tijdens het koken op het juiste moment een percentage Tungolie is toegevoegd om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Klik hier voor deze blend van oliën.

 

Geblazen Lijnzaadolie

Sommige bedrijven brengen ook een mix van rauwe Lijnzaadolie met siccatief op de markt als "gekookte Lijnolie". Veelal gaat het dan echter om geblazen lijnzaadolie. Geblazen Lijnzaadolie wordt verkregen door rauwe Lijnzaadolie te verhitten, er een siccatief aan toe te voegen en er vervolgens lucht door te blazen. Op die manier ontstaat een olie met een bruine kleur die snel droogt. De kwaliteit ervan is minder maar de prijs ook... 

 

!

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

deCokerije
8719189250190
Gekookte lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke.

Klik hier voor de detail informatie van gekookte lijnolie

Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.

 

Tip!

Bestel ook direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Tip!

Voeg circa 5% levensduurverlenger toe om de levensduur van deze olie met ongeveer 25% te verlengen zodat minder snel onderhoud nodig is.

Verrijkte Gekookte Lijnolie

Échte Gekookte Lijnzaadolie zoals het ooit bedoeld was...

Kijk hieronder om ook direct de benodigde toebehoren zoals kwasten, poetslappen en dergelijke mee te bestellen

 

Klik hier voor de detail informatie

 

Tip!

Bestel ook direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Tip!

Voeg voor buitengebruik circa 5% levensduurverlenger toe om de levensduur van deze olie met ongeveer 25% te verlengen zodat minder snel onderhoud nodig is.

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

Levensduurverlenger, 0,5 liter

Levensduurverlenger verlengd de levensduur van natuurlijke oliën bij gebruik buiten met ongeveer 25%. Eén blikje van 500 ml is voldoende voor ongeveer 10 liter olie.

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

Kwast Houten Blokwitter

deCokerije
8719189250442

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

 

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Kwast patentpunt maat 16

deCokerije
8719189250466

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Verfbakje met beugel en roller

Verfbakje met beugel en roller. Geschikt voor het verwerken van al onze oliesoorten en Nanopantser.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Veiligheidsbril

Veiligheidsbril
Bolle veiligheidsbril

Bolle werkbril van kunststof.

 

StopLoss Bags: Starter Set

Wie wil beginnen met de Stoploss bags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

  • 4 StopLoss Bags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
  • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
  • 1 universele trechter
  • 1 set van 4 reserve dopjes
  • 1 vulhulp 

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLoss Bags-pagina te springen.

StopLoss Bags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBag zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

  • Universele trechter en/of
  • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbag.

 

Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbag vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

Stoplossbags: MDF Vulhulp

Stoplossbag vulhulp
Met deze vulhulp van MDDF hangt u de Stoplossbag eenvoudig aan de werkbank zodat u uw handen vrij hebt om de Stoplossbag te vullen

StopLoss Bags: Slangensetje

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBag wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBag trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLoss Bag.

StopLoss Bags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBag. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt.

Let op:

Deze dopjes passen alleen op de Stoplossbags van 1 liter, niet op de bewaarzakken van 3 liter!

deCokerije levert als een van de weinigen nog de Dubbel Gekookte lijnolie. Ouderwetse kwaliteit voor een mooie prijs!