Hardwax olie

Hardwaxolie uit de beste natuurlijke grondstoffen

Hardwaxolie? Goede Hardwax olie bevat Tungolie en harde wassoorten zoals Carnaubawas. Door deze ingrediënten op de juiste wijze te verkoken ontstaat een product waarmee hout uitstekend beschermd wordt. Hardwax Olie van goede kwaliteit is zowel binnen als buiten toepasbaar. Bij zware belasting dient het hout eerst geimpregneerd te worden voordat het met Hardwax olie wordt afgewerkt. Hardwax Olie geeft bij aanbrengen een volledig mnatte glans. Bij intensief gebruik zullen de plaatsen die bijvoorbeeld op sokken belopen worden meer gaan glanzen. Dit euvel is eenvoudig op te lossen door het oppervlak af te nemen met een in hardwaxolie gedrenkte doek waarmee de matte glans weer wordt hersteld.Er zijn veel soorten en merken zogenaamde Hardwaxolie op de markt. De basis van al deze producten is een mix van één of meer oliesoorten met één of meer soorten was.

 

Om de productiekosten van Hardwaxolie te drukken wordt soms:

 • Lijnolie in plaats van Tungolie gebruikt waardoor een minder sterk, vergelend product ontstaat.
 • Niet verkookte olie als basis genomen waardoor de film minder sterk wordt.
 • Een deel oplosmiddelen toegevoegd waardoor men meer van hetzelfde product per vierkante meter nodig heeft.

Gevolg van deze goedkopere wijze van fabriceren is dat langzamer drogende producten worden verkregen die een minder sterke film geven maar die helaas in de winkel niet altijd goedkoper zijn dan kwaliteitsproducten...

 

Een goede kwaliteit hardwaxolie is een mix van harde oliën zoals bij voorbeeld Tungolie en harde wassoorten zoals bijvoorbeeld Carnaubawas. Door deze ingrediënten in de juiste verhouding te verkoken en bij de juiste temperatuur te vermengen ontstaat een product waarmee houten oppervlakken binnenshuis uitstekend beschermd kunnen worden tegen vuil en vlekken. De beste kwaliteit hardwaxolie vergeeld niet en geeft een matte uitstraling aan het oppervlak. Om onze hardwax olie te maken wordt eerst een zogenaamde "hardolie" gemaakt door Tungolie (Chinese houtolie) te verkoken met verschillende harsen waaronder Kolofonium. Door deze verkoking ontstaat een olie die nog harder is dan de Tungolie zelf en die bovendien een hoger smeltpunt heeft en dus minder kwetsbaar is voor warmte (koffie, thee en dergelijke). Als tweede stap wordt aan de kant en klare, nog warme hardolie de was toegevoegd die in ons geval voornamelijk bestaat uit de meest hoogwaardige Carnaubawas. Carnaubawas geeft het product glans en maakt het beter bestand tegen vocht. Klik op deze link als u meer wil weten over hoe het op ambachtelijke wijze verkoken van de verschillende natuurlijke grondstoffen voor zowel onze hardwaxolie als voor onze andere producten globaal in zijn werk gaat.

NB: Laat u niet verleiden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Bij het maken van onder andere de hardwaxolie vinden namelijk exothermische reacties plaats waardoor het proces snel ongecontroleerd kan worden met brand als gevolg. Bovendien zijn de bij het verkoken van hardwaxolie gebruikte vloeistoffen zo heet dat daardoor ernstige verwondingen kunnen ontstaan.

  

De werkwijze voor het gebruik van hardwaxolie is als volgt:

 1. Schuur het oppervlak met een goede kwaliteit schuurpapier. Hoe fijner u schuurt, hoe gladder het oppervlak uiteraard wordt en hoe hoger de glans zal worden. Gebruik bij het schuren steeds alle opvolgende korrels schuurpapier en laat u niet verleiden om korrels over te slaan aangezien dat het uiteindelijke resultaat zal verminderen.
 2. Breng de hardwaxolie, afhankelijk van het werkstuk aan met een kwast, spons of roller. Zorg er daarbij voor dat het hele oppervlak bevochtigd is maar werk vooral in dunne lagen. Uiteindelijk is het doel om het product ín het hout aan te brengen en niet er bovenop.
 3. Laat de olie drogen en poets het oppervlak op met oude lappen.
 4. Adhankelijk van de porositeit van het hout brengt u na drogen van de eerste laag volgende lagen aan. Schuur daarbij tussentijds het oppervlak steeds lichtjes op.
 5. Afhankelijk van de mate waarin het oppervlak gebruikt wordt dient de oliefilm aangevuld te worden door een nieuw laagje hardwaxolie aan te brengen.

Let op:

 • Tungolie heeft de eigenschap dat het kan gaan broeien. Laat gebruikte lappen daarom uitgespreid drogen om te voorkomen dat deze spontaan ontbranden.
 • Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar er zijn er nog meer die daar nooit aan komen. Probeer daarom altijd eerst de werkwijze en producten uit op afvalstukjes om vertrouwd te raken met de producten en om te bepalen of de werkwijze past bij het door u beoogde resultaat.

Hardwax olie Hardwax olie Hardwax olie Hardwax olie Hardwax olie Hardwax olie

!

Hardwax Olie

Hardwax olie

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

StopLossBags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBags zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

 • Universele trechter en/of
 • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbags.

StopLossBags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBags. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt

StopLossBags: Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbags vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

StopLossBags: Vulset

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBags wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBags trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLossBag-zak.

StopLossBags: Starter Set

startset

Wie wil beginnen met de Stoplossbags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

 • 4 StopLossBags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
 • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
 • 1 universele trechter
 • 1 set van 4 reserve dopjes

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLossBags-pagina te springen.

Kwast Houten Blokwitter

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

Patentpuntkwast maat 16

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Onze kwasten behoren tot de absolute top doordat deze traditioneel met de hand vervaardigd worden met de beste kwaliteit Chinees varkenshaar wat o.a. resulteert in een uitstekende opname en afgifte van de olie.

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Ook deze kwasten zijn gemaakt van Chinees varkenshaar om een uitstekende opname en een mooie vloeiing te combineren.

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

White Spirit

Deze aromaten-arme White Spirit wordt gebruikt voor het schoonmaken van gereedschap. Inhoud 1 liter

 

Klik hier voor de White Spirit pagina

 

Hardwax olie Hardwax olie