Lijnolie
Algemene informatie over lijnolie
Op deze pagina vindt u informatie over lijnolie. We vertellen u er niet alleen over de productie van rauwe lijnolie en andere soorten lijnolie maar ook over gekookte, verrijkte, gebleekte lijnolie en nog veel meer.

Lijnzaadolie, vaak kortweg lijnolie genoemd, wordt al eeuwenlang gewonnen uit de zaden van de vlasplant (Linum Usitatissium) die in Europa, Canada en Rusland wordt geteeld. De rauwe lijnzaadolie wordt verkregen door de zaden uit te persen. Vroeger gebeurde dat op grote schaal met behulp van windmolens. In Nederland zijn er daarvan nog een aantal over die door voornamelijk vrijwilligers in ere worden gehouden. Wie meer wil weten over hoe lijnzaadolie vroeger werd gewonnen kan onder andere nog een bezoek brengen aan oliemolen "De Passiebloem" in Zwolle en op oliemolen Het Pink in de Zaanstreek.  

Rauwe lijnzaadolie is voor houtconservering nog niet direct geschikt zodat dit ruwe product, afhankelijk van de producent en de gewenste kwaliteit, allerlei bewerkingen ondergaat. Zo kan de lijnzaadolie worden ontgomd, kan de zuurgraad worden aangepast, kan het gebleekt worden en kan de geur er van verminderd worden om zo uiteindelijk een geraffineerde lijnzaadolie te krijgen. Het zal u duidelijk zijn dat al die stappen geld kosten en er dus ook een groot verschil is in de prijs en kwaliteit van de op de markt verkrijgbare soorten lijnzaadolie.

 

Lijnzaadolie heeft van alle plantaardige oliën de beste drogings-eigenschappen en wordt om die reden veel gebruikt voor de oppervlaktebehandeling van onder andere hout, staal en kunststoffen. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de productie van Linoleum. Ook geeft lijnzaadolie een hoge elasticiteit aan het eindproduct.

 

De goedkopere (dus minder bewerkte) soorten lijnzaadolie worden onder andere gebruikt voor kitten, goedkopere houtbescherming, als toeslagstof voor roestwerende verfsoorten en als toeslagstof voor drukinkten. Als deze goedkopere lijnzaadoliën gebruikt worden voor houtbescherming worden ze voorzien van droogstoffen, siccatieven genoemd, om de droogtijd te verkorten. De hiervoor gebruikte siccatieven zijn voornamelijk Kobalt, Mangaan en Zirkonium. Vroeger werd hiervoor ook lood gebruikt wat inmiddels niet meer wordt toegepast. Ook Kobalt staat overigens inmiddels op de "minder-gewenst-lijst" vanwege de kankerverwekkende eigenschappen ervan.

 

De duurdere, gekookte lijnolie wordt gebruikt voor houtbescherming, lichtgekleurde lakken, drukinkten en verfsoorten. Door de oxiderende eigenschappen van deze lijnolie ontstaat een olie met goede vloeieigenschappen waarin bovendien uitstekend pigmenten opgenomen worden. Deze olie droogt sneller dan rauwe lijnolie zodat hiervoor minder of geen siccatief nodig is. Ook (goedkope) rauwe lijnolie waar eenvoudig wat siccatief aan is toegevoegd wordt helaas door sommigen op de markt gebracht onder de noemer van "gekookte lijnolie" wat dus eigenlijk niet echt gekookte Lijnolie is.

 

Geraffineerde lijnzaadolie is lijnzaadolie die een heel aantal bewerkingen ondergaan heeft en is daarmee uiteraard ook de duurste lijnzaadolie-variant. Deze olie wordt onder andere gebruikt om standolie te maken die gebruikt wordt bij de productie van alkydhars, hoogglanslakken en drukinkten. Doordat deze olie serieus gekookt is ontstaat een lichtgekleurde, polymeriserende olie met uitmuntende eigenschappen voor pigmentopname. Deze olie wordt in verschillende dikten (viscositeit) geproduceerd. Door aan de olie tijdens het kookproces op de juiste temperatuur een passende hoeveelheid Tungolie toe te voegen ontstaat een geraffineerde olie die minder snel vergeelt. Een dergelijke mix noemen we Verrijkte Gekookte Lijnolie.

 

 

Rauwe Lijnzaadolie is geperst, gekookte Lijn olie gekookt, geraffineerde Lijn olie verder bewerkt. Verrijkte Gekookte Lijnolie is geraffineerde Lijnolie met Tungolie.

 

 

 

!

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke.

Klik hier voor de detail informatie van gekookte lijnolie

Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie of met deCokerije White Spirit

Verrijkte Gekookte Lijnolie

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

StopLossBags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBags zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

  • Universele trechter en/of
  • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbags.

StopLossBags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBags. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt

StopLossBags: Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbags vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

StopLossBags: Vulset

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBags wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBags trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLossBag-zak.

StopLossBags: Starter Set

startset

Wie wil beginnen met de Stoplossbags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

  • 4 StopLossBags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
  • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
  • 1 universele trechter
  • 1 set van 4 reserve dopjes

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLossBags-pagina te springen.

Kwast Houten Blokwitter

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

Patentpuntkwast maat 16

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Onze kwasten behoren tot de absolute top doordat deze traditioneel met de hand vervaardigd worden met de beste kwaliteit Chinees varkenshaar wat o.a. resulteert in een uitstekende opname en afgifte van de olie.

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Ook deze kwasten zijn gemaakt van Chinees varkenshaar om een uitstekende opname en een mooie vloeiing te combineren.

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

White Spirit

Deze aromaten-arme White Spirit wordt gebruikt voor het schoonmaken van gereedschap. Inhoud 1 liter

 

Klik hier voor de White Spirit pagina

 

Lijnolie